De regels over koorden en treksluitingen in kinderkleding (te) vaak geschonden (NEN – EN 14682)

Schending Norm EN 14682, artikel 3.2.1

Producten die op de markt worden gebracht dienen veilig te zijn. Dat geldt ook voor kleding. Voor kinderkleding zijn er speciale regels over koorden en treksluitingen. Uit onderzoek is gebleken dat deze regels vaak niet worden nageleefd. In sommige Europese landen gaat het om 10 tot 20 % van de kleding. We krijgen regelmatig vragen over dit onderwerp. Reden om aandacht te besteden aan norm EN 14682.

Wat kan er mis gaan met kinderkleding met koorden en treksluitingen?

Koorden en treksluitingen kunnen leiden tot verwondingen en de dood in het geval ze klem raken in zaken als speelplaatstoestellen, liften, automatische deuren, autoportieren of spaken van fietsen. In dat geval is er kans op verwurging. Elastische koorden met bijvoorbeeld driedimensionale versieringen kunnen verwondingen aan de ogen veroorzaken.

Gebeurt dit werkelijk? Ja, helaas wel. Dit zijn twee gevallen die zich daadwerkelijk hebben voorgedaan:

  1. Een kind gaat van een glijbaan en een knoop aan het uiteinde van een trekkoord van een muts blijft steken in een kleine gleuf aan het begin van de glijbaan. Het koord trekt strak terwijl het kind de glijbaan afglijdt en wurgt het kind.
  2. Een kind stapt uit een bus waarbij een sluiting van een trekkoord om de middel van het kind tussen de deuren van de bus blijft steken. De bus rijdt weg en trekt het kind mee.

In 2008-2010 is er een grootschalige actie geweest in Europa, waar meer dan 10 lidstaten aan meewerkten. Uit controles bleek dat ongeveer 1 op de 8 kledingstukken niet aan de eisen voldeed. Bijna 70% ging het om kleding voor kinderen onder de 7 jaar.

De regelgeving inzake productveiligheid

De Europese Richtlijn inzake algemene productveiligheid vereist dat producten die op de markt worden gebracht veilig moeten zijn. In aanvulling daarop zijn specifieke minimale eisen over koorden en treksluitingen veilig op kinderkleding. De Europese norm heeft ook de status gekregen van een Nederlandse nationale norm; Norm NEN-EN 14682:2007 (hier te bestellen bij het Nederlands Normalisatie-instituut).

NB: We kunnen de norm niet gratis voor u publiceren op Mode-recht.nl, omdat er auteursrechten op rusten, zo heeft de Hoge Raad onlangs beslist.

De normen geven eisen voor kleding van kinderen tot 14 jaar

De Europese standard EN 14682-2007 en de Nederlandse norm NEN-EN 14682:2007 schrijven regels voor met betrekking tot koorden en treksluitingen voor kinderen tot 14 jaar. De regels kunnen niet alle mogelijke risico’s beslaan. De norm heeft geen betrekking op o.a. handschoenen, hoeden of verzorgingsartikelen.

De normen zijn onderverdeeld in twee hoofdcategorieën:

  1. Kinderen tot 7 jaar, overeenstemmend met kinderen tot 134 cmlang;
  2. Kinderen van 7 tot 14 jaar, overeenstemmend met een hoogte groter dan 134 cm en tot en met 182 cm voor jongens en 176 cm voor meisjes.

De normen bevatten onder meer de volgende regels:

  • Geen koorden of treksluitingen toegestaan in de muts of in de buurt van de nek van kinderen tot 7 jaar oud;
  • Geen koorden toegestaan langer dan140 cm in de borststreek of rond de taille.

In een persbericht van de Europese Commissie over dit onderwerp, treft u nog een aantal aanbevelingen aan, lees hier “Press release 23-3-2010 Consumers: Risks from cords and drawstrings in children’s clothing“.

Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid?

De producent moet ervoor zorgen dat de kleding veilig is. Ook van importeurs, distributeurs en retailers wordt verwacht dat ze ervoor zorgen dat de kleding die ze verhandelen veilig is.

 

About evertvangelderen

Evert van Gelderen is advocaat & partner bij Banning Advocaten. Hij is specialist in het intellectueel eigendomsrecht. Hij houdt zich onder meer bezig met de bescherming van kleding, schoenen, sierraden en merken, het aanpakken van namaak en het opstellen van contracten (algemene voorwaarden, licenties, in- en verkoopcontracten, agentuurovereenkomsten). Contact opnemen? : E: e.vangelderen@banning.nl.
This entry was posted in Productregelgeving and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply