Evert van Gelderen bij Editie NL over auteursrecht en gebruik van foto’s en afbeeldingen op kleding

Item Editie NL advocaat Evert van GelderenOp 21 juli 2016 was ik te zien in de uitzending van Editie NL op RTL4. Het item gaat over het gebruik door modebedrijven van ontwerpen en foto’s van anderen op T-shirts. Mag dat?

Het item is hier te bekijken.

De verhalen van ontwerpster Tuesday Bassen en fotografe Bianca Toeps

Aanleiding voor de uitzending was een kwestie over een Amerikaanse ontwerpster Tuesday Bassen waarvan – zonder toestemming – een aantal ontwerpen zouden zijn gebruikt door modebedrijf Zara. Inmiddels bericht de pers dat Zara een aantal van de ‘gestolen ontwerpen’ uit de winkel heeft gehaald.

Werken Tuesday Bassen

© @tuesdaybassen

 

 

 

 

Editie NL laat verder het verhaal zien van fotografe Bianca Toeps waarvan foto’s zijn gebruikt op T-shirts, zonder dat ze daar haar toestemming voor had verleend. EditieNL maakt met het verhaal van deze fotografe duidelijk dat dit soort zaken ook in Nederland speelt.

Maar hoe zit het nu? Mogen foto’s en ontwerpen zonder toestemming worden gebruikt?

Het antwoord: nee. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als het betreffende ontwerp of de foto niet origineel zijn en daarom niet zijn beschermd onder het auteursrecht, maar in de regel is toestemming vereist van de rechthebbende. Enige tijd geleden schreef ik over deze vraag een uitgebreide weblog op Mode-recht.nl, zie hier.

Vragen over mode & recht?

Heeft u nog andere vragen over mode & recht? Neem dan contact met mij op bij BANNING Advocaten & fiscalisten via e.vangelderen@banning.nl of per telefoon op 073-8000912.

About evertvangelderen

Evert van Gelderen is advocaat & partner bij Banning Advocaten. Hij is specialist in het intellectueel eigendomsrecht. Hij houdt zich onder meer bezig met de bescherming van kleding, schoenen, sierraden en merken, het aanpakken van namaak en het opstellen van contracten (algemene voorwaarden, licenties, in- en verkoopcontracten, agentuurovereenkomsten). Contact opnemen? : E: e.vangelderen@banning.nl.
This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.