Mode en ambush marketing: de Bavaria-jurkjes (filmpje)

Merken haken graag aan bij grote sportevenementen, zoals het EK. Zo is Carlsberg officiële sponsor van het EK 2012. Door de belangstelling voor het EK krijgen de sponsors daarvan een hoop aandacht. Die aandacht kun je echter niet alleen als officiële sponsor proberen te krijgen. Ook merken die niet een officiële sponsor zijn proberen bij het EK 2012 aan te haken. De daarop gerichte acties worden “ambush marketing” genoemd.  Recent verscheen een video met de V-dress van Bavaria en UEFA-voorzitter Patini in de hoofdrol.

Bavaria is inmiddels een geoefend speler op het gebied van ambush marketing. Bij het WK 2010 kregen ze wereldwijde media-aandacht, nadat een aantal dames werd gearresteerd vanwege de ‘Bavaria dress’ (zie hier). Deze jurkjes werden ontworpen  door SuperTrash.

Ook nu is Bavaria weer aardig op dreef. Zo verscheen deze (viral) video online waarin het nieuwe Bavaria-jurkje, de V-dress, een schitterende rol speelt. Dit jurkje werd ontworpen door de zusjes Spijkers en Spijkers.

De video werd van YouTube verwijderd door de UEFA maar is nog wel online te vinden. Bekijk ‘m hieronder via UpVideo.

Juridisch is er een hoop te zeggen over ambush marketing. Vaak wordt door de organisatie van een evenement in allerlei contracten, maar ook in de (algemene) voorwaarden die gekoppeld zijn aan het kopen van een entreebewijs, geprobeerd om ambush markting buiten de deur te houden. Voor de Olympische Spelen in London werd zelf speciale wetgeving geïmplementeerd in Engeland om o.a. de (immense) commerciële belangen van de Olympische Spelen en haar sponsors te beschermen, zie bijvoorbeeld hier.

De wetgeving en de publieke opinie lopen niet altijd op één lijn, zoals dat met meer zaken het geval is. Er zijn immers veel mensen die de acties hilarisch vinden. Ik ben benieuwd hoe de modewereld met ambush marketing om zou gaan. Ben je bekend met een ambush marketingactie in de mode? Laat het weten!

About evertvangelderen

Evert van Gelderen is advocaat & partner bij Banning Advocaten. Hij is specialist in het intellectueel eigendomsrecht. Hij houdt zich onder meer bezig met de bescherming van kleding, schoenen, sierraden en merken, het aanpakken van namaak en het opstellen van contracten (algemene voorwaarden, licenties, in- en verkoopcontracten, agentuurovereenkomsten). Contact opnemen? : E: e.vangelderen@banning.nl.
This entry was posted in Algemeen and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply