Advocaat Evert van Gelderen: Veel onduidelijkheid over plagiaat in de mode

Plagiaat in de modeVandaag verscheen er een artikel van Persbureau Novum over plagiaat in de mode. Ik werd geïnterviewd om iets te zeggen over mode en auteursrecht. Modeontwerper Tony Cohen vertelde uit persoonlijke ervaring over mode en plagiaat.

Hieronder tref je het artikel aan.

Veel onduidelijkheid over plagiaat in de mode

Modeminnend Nederland richt de komende dagen zijn ogen op de Amsterdam International Fashion Week. Maar hoe origineel zijn de kledingstukken die tijdens de modeshows worden gepresenteerd eigenlijk? Over plagiaat in de modewereld bestaat nog heel wat onduidelijkheid. Dat merkt ook Evert van Gelderen, modeadvocaat. “Er is geen wiskundige formule om plagiaat te beoordelen.”

De vraag of een kledingstuk is nagemaakt of dat er toevallig enkele overeenkomsten zijn, is een lastige. “Het is moeilijk te zeggen wat nu precies plagiaat is.” Er wordt gekeken naar de totaalindruk van de beide producten. “De rechter vergelijkt die en kijkt daarbij of de originele elementen van het oorspronkelijke ontwerp zijn overgenomen”, legt Van Gelderen uit. Kledingstukken kunnen veel op elkaar lijken, maar toch verschillend genoeg zijn om een plagiaatclaim te ontlopen. “Bepaalde elementen kunnen overeenkomen, zolang de totaalindruk maar verschilt.

Ook voor veel modeontwerpers is niet helemaal duidelijk wanneer ze in de fout gaan met een ‘nieuw’ kledingstuk. “Het is een grijs gebied”, moet modeontwerper Tony Cohen toegeven. “Van jeans en bikerjasjes heb je er honderden. Hoe weet je nou van wie het oorspronkelijke idee kwam?”Ontwerpers die merken dat een door hun ontworpen design is nagemaakt, kunnen volgens Van Gelderen naar een juridisch adviseur stappen. Dan wordt gekeken of inderdaad sprake is van te veel overeenkomsten. Als dit het geval is dan wordt de imitator gesommeerd de productie en verkoop te stoppen. Mocht hij zich daar niet aan houden, dan kan een rechtszaak worden aangespannen. “In Nederland komen dergelijke zaken regelmatig voor, al worden veel kwesties geschikt voordat het tot een procedure komt.”Ontwerper Cohen vindt dat plagiaat in sommige gevallen best strenger bestraft mag worden. “Als het gaat om een eerste vergrijp is uit de handel halen voldoende”, zegt de Amsterdammer. “Maar als het gaat om veelplegers dan moet je er, net als bij criminelen, strenger mee omgaan.”Modeontwerpers kunnen zich volgens Van Gelderen tegen plagiaat wapenen met onder meer een bewijs dat zij een product hebben ontworpen. “Ze zouden de ontwerpdatum als bewijs op het artikel kunnen laten zetten bij bijvoorbeeld een notaris.”

Het artikel werd gepubliceerd op Nieuws.nl en op Nu.nl.

About evertvangelderen

Evert van Gelderen is advocaat & partner bij Banning Advocaten. Hij is specialist in het intellectueel eigendomsrecht. Hij houdt zich onder meer bezig met de bescherming van kleding, schoenen, sierraden en merken, het aanpakken van namaak en het opstellen van contracten (algemene voorwaarden, licenties, in- en verkoopcontracten, agentuurovereenkomsten). Contact opnemen? : E: e.vangelderen@banning.nl.
This entry was posted in Intellectuele Eigendom and tagged , , . Bookmark the permalink.