Artikel over 3D-printen in de mode verschenen in JFK

3D printen mode advocaatGeorge Clooney en ik zijn beide geïnterviewd voor het magazine JFK . Hij bespreekt wat futiliteiten en ik bespreek de juridische aspecten van 3D-printing in de mode.

In het artikel komen verschillende deskundigen aan het woord, zoals Joris Debo, creative director van Materialise en Erik Frenken van kledingmerk Avelon. Ik werd gevraagd naar de juridische aspecten. Daarover wordt het volgende gezegd:

Wanneer kleding niet meer uit een afgesloten fabriek komt, maar uit een printer die door iedereen bediend kan worden, wordt het bewaken van het oorspronkelijke ontwerp een tricky zaak. Maar unieke 3D-ontwerpen zijn in principe gewoon auteursrechtelijk beschermd, zegt advocaat Evert van Gelderen, gespecialiseerd in intellectueel eigendom en mode.

“Als iemand een ontwerp in handen krijgt en daar illegaal kopieën van maakt, begaat diegene dus inbreuk op het intellectueel eigendomsrechten.” Van Gelderen waarschuwt wel dat modeontwerpen in sommige landen lastiger te beveiligen zijn. “Die kun je dan iet beschermen onder het auteursrecht, maar dan heb je altijd nog het modellenrecht.”

Om namaak te voorkomen, wat iedereen met een goede 3D-printer makkelijk kan doen, is het belangrijk dat modehuizen de 3D-bestanden goed beveiligen. Van Gelderen vergelijkt het met digitale muziekbestanden: een gelekt album wordt door miljoenen mensen gedownload. “De modewereld focust bovendien heel erg op de bedreiging van nieuwe technieken”, zegt de advocaat. “Maar je kunt het ook als een kans zien. Je kunt ontwerpen beschikbaar maken voor een bepaald bedrag en licenties verstrekken.”

Advocaat Van Gelderen denkt dat de 3D-ontwerpen van zichzelf vaak te complex zijn om na te maken, zonder de datafiles.

Lees het hele artikel van journalist Haroon Ali hier (pdf).

About evertvangelderen

Evert van Gelderen is advocaat & partner bij Banning Advocaten. Hij is specialist in het intellectueel eigendomsrecht. Hij houdt zich onder meer bezig met de bescherming van kleding, schoenen, sierraden en merken, het aanpakken van namaak en het opstellen van contracten (algemene voorwaarden, licenties, in- en verkoopcontracten, agentuurovereenkomsten). Contact opnemen? : E: e.vangelderen@banning.nl.
This entry was posted in Intellectuele Eigendom and tagged , . Bookmark the permalink.